Ikke les videre om du kjøper renholdstjenester lovlig.

Vi har laget denne siden for de som ikke gjør det.

Hvorfor er det ulovlige markedet et problem?

I motsetning til hva veldig mange tror så er det ikke snakk om en ekstrajobb der man sparer en del lommepenger ved å unngå skatt. Det ulovlige renholdsmarkedet er kriminelt og påvirker sårbare menneskers liv hver eneste dag. Det ulovlige renholdsmarkedet dehumaniserer flyktninger og innvandrere ved å frata dem rettigheter og beskyttelse. Det finnes selvfølgelig unntak, men på sitt verste er det ulovlige renholdsmarkedet moderne slaveri (se historien til Saran) – og som et land som utdeler Nobels fredspris så kan vi sikkert klare bedre enn dette!

TRE RØDE FLAGG

Har du noen gang lurt på om din renholder har ordnete arbeidsforhold? Vi har laget denne utvidbare listen så du vet akkurat hva du bør sjekke.

Har renholderen HMS kort?

Sørg for at du ber om HMS-kortet til renholderen din, siden det er obligatorisk for alle renholdsbedrifter å lage kort for alle ansatte. Hensikten er at alle renholdere skal kunne identifisere seg selv, hvem de jobber for og at det er en lovlig bedrift. Les mer, her.

Dukker bedriften opp i Renholdsregisteret?

Du bør alltid sjekke om selskapet er registrert, her. For å kunne søke om godkjenning, må renholdsbedriften være registrert og ha et organisasjonsnummer registrert i enhetsregisteret.

Er det mistenkelig billig?

Hver gang du ser priser på hjemmerengjøringstjenester under 300 kr/t så er det lurt å spørre seg om noen tar en stor bit av renholdernes kakeskive, eller om det er noe annet rart på gang.

Hva er galt med å være billig?

Det er fint å spare penger, men det finnes tilfeller der vi rett og slett ikke har råd til det – når det blir gjort på bekostning av vårt sosiale ansvar.

Det ulovlige renholdsmarkedet koster oss alle en formue i menneskerettigheter – i tillegg til tapte skatteinntekter.

For å gjøre dette mer konkret så har vi laget en infografikk som viser hva du betaler for når du kjøper fra Freska. Vi inviterer andre selskap til å gjøre det samme og oppfordrer kunder til å kreve denne informasjonen. La oss endre renholdsbransjen sammen!

Nabolandene har skjønt det

Freska har tusenvis av kunder i Norge, Sverige og Finland. I Sverige og Finland har man implementert et skattefradrag for tjenester i hjemmet (RUT-fradrag). Det betyr at staten dekker en stor del av prisen (50% i Sverige og 40% i Finland) når du kjøper renholdstjenester fra et offentlig godkjent selskap. Dette gjøres for å:

  • gjøre renholdstjenester rimelige for flere folk
  • oppfordre folk til å kjøpe fra lovlige tjenesteleverandører
  • utrydde det ulovlige/uformelle markedet
  • skape ekte arbeidsplasser i renholdsindustrien

Dette systemet har hatt så positive resultater i Finland at regjeringen har bestemt seg for å øke skattefradraget fra 40% til 60% i 2022.

I landene der man kan kreve skattefradrag for husholdningsutgifter er det ulovlige/uformelle renholdsmarkedet minimalt. I Norge, der man ikke får skattefradrag for renholdstjenester, er 90% av alle renholdstjenester kjøpt fra det ulovlige/uformelle markedet (siste tall fra NHO, 2016). Tilfeldig?

Er du enig i at renholderne fortjener bedre?

Vi er glade for å ha deg med på laget! Slik kan du hjelpe:

1. Bruk vår sjekkliste for å sikre at du bruker en ansvarlig vaskebedrift som tar vare på renholdernes rettigheter.

2. Start en samtale om det ulovlige renholdsmarkedet med familie, venner, kolleger, lokale politikere og hjelp oss med å sette renholdernes rettigheter på dagsorden. Vi er sterkere sammen!

3. Del denne kampanjen på sosiale medier og krev #EkteArbeidsplasser for renholdere.

For presse- og medieforespørsler

vennligst kontakt media@freska.no.